Om Gullruta

Turen fra Seljestad til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting underveis skjer på de flotte hyttene i Etne- og Saudafjellene. Turen går i et område som veksler mellom vakkert og spennende høgfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier.  Det er god utsikt under store deler av turen, mot nord viser Folgefonna seg i sin storhet. Underveis finner du badekulper med friskt rennende vann. På turen passeres Vaulo, vannet som forsyner Langfoss med store mengder vann! Turen avsluttes med middag på populære Olalia Fjellstove.Turen passer for deg som liker å vandre i fjellet, og som har litt erfaring fra før.

TURBESKRIVELSE

Den brede fjellryggen fra Seljestad til Ølen inneholder mye spennende. Mange mener dette er Ryfylkeheiene i miniatyr! Sett nede fra hovedveien gjennom Åkrafjorden virker terrenget utilnærmelig med sine bratte fjellsider, men kommer du opp i høyden vil du oppleve at Etnefjellene byr på et variert og lettgått terreng, med saftige grønne fjelldaler og topper opp mot 1400 meter.

Du kan vandre inn i Etnefjellene om du kommer fra Hardangervidda via Seljestad, men ellers starter rutene gjerne nesten nede ved fjorden. Du må belage deg på en del stigning første dagsmarsj for å besøke noen av hyttene i dette flotte fjellområdet.

På flere av turene oppe i fjellet kan du glede deg over å vandre langs flotte vassdrag. Kombinasjonen nedbør og bratte fjellsider gir flere praktfulle fossefall, som heldigvis for det meste har gått klar kraftutbygging.

For den historisk interesserte fins flere gravrøyser fra vikingtiden som er verdt å kikke nærmere på. For eksempel er røysa 1 km nord for Sandvasshytta godt bevart. Minneplata ved vannet Vaulo mellom Simlebu og Sandvass forteller også at Etnefjellene rommer mye dramatisk historie. Stien som kommer opp til Blomstølen fra Etne og videre østover i fjellet, følger i stor grad den gamle driftevegen og pilgrimsleden til stavkirken i Røldal.

KART